Dlaczego kiszonki są najlepsze dla Twoich jelit?

„Śmierć zaczyna się w jelitach”- autorem tej tezy jest sam Hipokrates grecki lekarz, jeden z
prekursorów współczesnej medycyny. Czy to prawda? Otóż śmiało można powiedzieć, że wszystko
zaczyna się w jelitach. To tam odbywa się trawienie pokarmu, wytwarzanie różnych substancji, które

przenoszą wiadomości do innych części ciała, zwalczanie zarazków oraz regulowanie gospodarki
wodnej organizmu. W ścianie jelit znajduje się duża liczba komórek nerwowych. U wielu z nas jelita
odzwierciedlają to, jak się czujemy, np. odczuwamy ból brzucha, gdy jesteśmy zestresowani.
Dziś z zaburzeniami mikroflory jelitowej spotkał się chyba każdy. Niestety zła dieta, stosowanie
środków farmakologicznych, a w szczególności przyjmowane w nadmiarze: antybiotyki, leki na zgagę i
niesteroidowe leki przeciwzapalne zmieniają skład flory jelitowej. „Dobre” bakterie szczepy
Lactobacillus i Bifidobacterium są wypierane, przez obecne w zdrowych jelitach w niewielkim
stężeniu, Clostridium difficile – potencjalnie chorobotwórcze, które w przeroście staja się bardzo
niebezpieczne.
Kluczowe znaczenie dla równowagi bakteryjnej jelit ma dieta i tu pojawiają się kiszonki, które to są
ulubionym pokarmem naszych jelit, a o ich właściwościach zdrowotnych wiedziały już nasze babcie i
prababcie.

A oto składniki kiszonek, które służą naszym jelitom:
• kwas mlekowy – dba o odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową
• acetylocholina – poprawia perystaltykę jelit, a tym samym trawienie, zmniejsza ciśnienie krwi,
bierze udział w tworzeniu się impulsów nerwowych i poprawia pracę serca
• błonnik – opóźnia uczucie głodu, pobudza jelita do trawienia, wiąże i wspomaga wydalanie toksyn i
złego cholesterolu, wpływa na odpowiedni poziom cukru we krwi
• bakterie fermentacji mlekowej – mają pozytywny wpływ na florę bakteryjną, regulują jej skład i
chronią przed rozwojem bakterii gnilnych.
Kiszonki to bogate źródło witamin, nie tylko C, ale też A, B i E. Składniki mineralne zawarte w
kiszonkach to potas, fosfor i wapń. Są też źródłem antyoksydantów, a więc naszych sprzymierzeńców
w walce z wolnymi rodnikami. Dzięki nim mamy więcej witalności i opóźniamy proces starzenia.

Dobra praca jelit to zdrowie, odporność, energia, dobre samopoczucie.